Japoński Weekend w Klekotkach
Japoński Weekend w Klekotkach - to już trzecia edycja tego wspaniałego wydarzenia. Od 13 do 15 września Klekotki zamienią się w centrum japońskiego relaksu i kuchni wprost z Tokio.
Japoński Weekend w Klekotkach - to już trzecia edycja tego wspaniałego wydarzenia. Od 13 do 15 września Klekotki zamienią się w centrum japońskiego relaksu i kuchni wprost z Tokio.
Marcin Konkiel to sushi chef i właściciel gdyńskiej restauracji Umiko Sushi. Jeden z najlepszych i najbardziej utytułowanych ekspertów od sushi w Polsce. To człowiek, który nigdy nie przestaje mówić o jakości ryb, dobrym ryżu, nożach i rodzajach cięć. A ci, którzy mieli go przyjemność poznać już wiedzą, że kryje się za tym ogromna pasja i miłość do dzielenia się swoim doświadczeniem. W trakcie kolacji TOKYO_NIGHT@Klekotki będzie odpowiadał za selekcję nigiri i maki.
Bartosz Sposób to szef kuchni i właściciel dwóch łódzkich lokali: Ramenownia i Compañeros. Całkiem niedawno wziął udział w programie realizowanym przez japońską TV i w trakcie nagrań szkolił się w dwóch znakomitych ramenowniach: Bizentei w Tokio i Hakata Issou w Fukuoce. W zamkniętej już dla gości Bizentei, Masamoto Ueda wraz z żoną Kazuko przez prawie 50 lat serwowali swój Tokyo Shoyu Ramen. Wspólnie z gośćmi stworzyli niezwykłą społeczność. O tym wspaniałym miejscu powstał świetny film dokumentalny „Come back anytime” w reżyserii Johna Daschbacha, który bardzo Wam polecamy. Restauracja zamknięta jest od marca 2023 roku, jednak udało się ją otworzyć na 3 dni - specjalnie na ostatni wspólny serwis Ueda-san i chefa Bartka. I to właśnie ten mocno sojowy, klasyczny i minimalistyczny Tokyo Shoyu Ramenwg przepisu Mistrza Uedy przygotowany przez Bartka Sposoba będziecie mogli spróbować w trakcie kolacji specjalnej TOKYO_NIGHT@Klekotki.
Adrian Nowakowski to Sake Ambasador z firmy Tsunade Sake Company. W trakcie kolacji TOKYO_NIGHT@Klekotki będziecie mogli spróbować najlepszego nihonshu i umeshu. I z pewnością zostanie Wam w głowie sporo wiedzy związanej z produkcją i spożywaniem sake. Adrian jest chodzącą encyklopedią japońskich alkoholi i – co najważniejsze – opowiada o tym z niezwykłą pasją.
Marta Skorupska - miłośniczka ramenu, pasjonatka zielonej herbaty i entuzjastka kuchni japońskiej. A także autorka bloga Mochiko. O kuchni japońskiej i książki "Ramen. Moja podróż. Mój smak". Podróżniczka, która Japonię przemierzyła już 13 razy poszukując najlepszych smaków oraz współorganizatorka kulinarnych wypraw do tego kraju. Tylko tej jesieni odwiedzi Japonię aż trzykrotnie! Będzie z nami przez cały Japoński Weekend w Klekotkach opowiadając Wam o tym, co ją najbardziej pasjonuje - podróżach kulinarnych.
Wnętrza naszych pokoi zaskakują różnorodnością.
Budynki nawiązują architekturą do osady młyńskiej, a pokoje aranżowane są w stylu dalekowschodnim, kolonialnym, rustykalnym lub art deco.
Dla tych, którzy cenią sobie kontakt z naturą, stworzyliśmy coś wyjątkowego. Własna przestrzeń i niezwykle komfortowy wypoczynek w kameralnych domkach tuż przy lesie i jeziorze.
Nasze Sento SPA to obiekt otulony deskami oryginalnej, warmińskiej stodoły, która została zrekonstruowana i postawiona na skarpie obok budynków zabytkowego młyna i dworu.
Oferujemy zabiegi, które czerpią ze źródeł japońskiej tradycji - kąpieli ofuro, gorących źródeł onsen oraz naturalnych rytuałów pielęgnujących twarz i ciało.
Korzystamy z najwyższej jakości produktów i przetestowanych kosmetyków, a nasi terapeuci proponują zabiegi dopasowane do życzeń i potrzeb gości.
Czerpiemy z bogactwa mazurskiej natury, oferując naszym gościom pobyt w miejscu oddalonym od miejskiego zgiełku.
Sielska atmosfera pomaga odnaleźć spokój, wspiera regenerację i odpoczynek.
Klekotki to przyroda na wyciągnięcie ręki, sezonowe składniki, z których korzystamy w kuchni i niezakłócona niczym cisza.